ARCHÍV

Návštevy
Celkom1423050
Mesiac2129
Dnes48
Online2
6. Aktivity pre deti a rodičov v čase uzavretých MŠ

Želáme Vám príjemný týždeň, milí rodičia a milé deti. Tento týždeň bude síce kratší, ale keďže téma, ktorá nás čaká je veľmi zaujímavá, tak Vám ponúkame aktivít trochu viac. Je na Vás, čo Vás z ponúkaného osloví, čo sa Vám zapáči…

1.Aktivita

Voda  sa nachádza všade okolo nás a bez nej si nevieme život ani predstaviť.
Deti, rodičia Vám môžu prečítať príbeh O víle, ktorá začarovala ľudom vodu . Porozmýšľajte, na čo všetko vodu používame a skúste do vodných kvapiek , alebo len tak na papier nakresliť aspoň 3 činnosti, kde vodu  potrebujeme. 

PREČO LESNÁ VÍLA ZAČAROVALA VODU.

Kde bolo, tam bolo, bol les. Taký celkom obyčajný les. Les, ktorý ukrýval množstvo zvierat. Ktoré napríklad……A tiež množstvo stromov – ihličnatých i listnatých. Rástli v ňom rôzne kvietky, rastliny, huby a tiež bola zázračná studnička, ku ktorej sa chodievali napiť všetky lesné zvieratká. Lsná víla, ktorá v lese bývala a na všetko dohliadala, bola šťastná, spokojná a usmievavá, lbo bolo všetko v poriadku. Ale ako to v rozprávkach už býva, jedného dňa prišli do lesa deti. Naháňali sa, robili krik, výskali, lámali konáriky zo stromov, šliapali na kvietky a kopali si plastovú fľašu. Keď sa unavili, sadli si na čistinku, kde bola studnička a z batôžka vytiahli všakovaké dobroty. Zvyšky jedla, obaly a plechovky od nápojov nechali ležať v tráve.

„Pozri, aká studnička“, vraví chlapec.

Poď, či do nej trafíš“, nabádal kamarátku a tak začali do tej studničky hádzať najprv kamienky, konáriky a nakoniec tam skončili aj plechovky, obaly od cukríkov a plastová fľaša. Zrazu počujú plač.

„Čo je to?“

„Čo?“

„Nepočuješ?“ „ Ako keby niekto plakal.“

„Počkaj…počujem.“ Zrazu sa pred nimi zjavila lesná víla.

Chlapec sa pýta: „Kto si a prečo plačeš?“

Víla sa prekvapene na nich pozrela a hovorí: „Prečo plačem? Pretože ste sa vy, ako mnohé deti správali veľmi nepekne. Rozhadzujete odpadky, znečisťujete studničku. Moje zvieratká potom trpia. Ubližujú si na odpadkoch, bolí ich bruško, keď pojedajú zvyšky po ľuďoch, mysliac si, že je to potrava pre nich a pijú znečitenú vodu zo studničky, ktorú vy znečisťujete. Voľakedy si ľudia vodu vážili a chránili ju.“

Deti to ale berú na ľahkú váhu. „Ale víla, nič si z toho nerob, nebude to také hrozné. My už ale musíme ísť, tak – čau.“ Víla ostala sklamane a smutne stáť. „Nebude to také hrozné? Naozaj si myslia, že je to v poriadku?“ Nahnevala sa a začala čarovať.

ČÁRY – MÁRY, VODA, VODIČKA, STRAŤ SA Z DOMOV TROŠIČKA,

VODA, VODA, VODIČKA AKO NAŠA RYBIČKA

ZAPLÁVAJ SI, STRAŤ SA PREČ, NECH ĽUDIA STRATIA REČ.

A tak lesná víla začarovala ľuďom vodu. Nemohli variť, nemohli prať, nevedeli sa umyť  a boli smädní.

Vtedy deti pochopili, čo to vlastne v lese urobili a chceli to napraviť. A tak išli do lesa a vyčistili studničku, lesnú čistinku a pozbierali všetky odpadky, ktoré cestou našli, lebo odpadky do lesa nepatria. Lesná víla sa im poďakovala a vodu odčarovala. A tak sa už nikdy nestalo, aby niekto studničku znečistil, pretože deti pravidelne chodili do lesa a keď videli nejaké odpadky vždy ich zobrali a odniesli do koša. A keď si aj zobrali do lesa maškrtu, vždy obaly zbalili do batôžka a zahodili ich až doma.

 

Takže tak, milé deti…To čo si zoberieme do lesa, to si aj odnesieme, lebo prírodu si vážime a chránime.

voda...evita

 

2.Aktivita

Aby ste sa o vode deti, dozvedeli čo najviac, pozrite si nasledujúce videá . Zistíte, ako sa voda premieňa , kde všade sa nachádza, ako je dôležitá pre náš život, ale i to, kde ide voda , ktorou sa umývame, či splachujeme…To ste zvedaví, že  ? Tak pozerajte (ale nie všetko naraz, vždy po troške 1⃣➖2⃣, aby Vás neboleli očká )

3.AKTIVITA
S vodou  sa dá deti, nielen umývať , ale aj maľovať , alebo robiť všelijaké pokusy. Ponúkame na inšpiráciu pár aktivít a budeme rady, ak sa s nami i ostatnými kamarátmi  podelíte o Vaše výtvory, či pokusy. 
hra s vodou1...evita
hra s vodou2...evita
hra s vodou3...evita
hra s vodou4...evita
hra s vodou5...evita
hra s vodou6...evita
lodka...evita

4.AKTIVITA

Deti, viete že v našich dubnických horách máme až 2 studničky ? Budeme sa tešiť, ak si spravíte s rodičmi výlet do hôr a navštívite ich . Kuk na videu , ako sme sa ku nim dostali my.   

94158333_3710000782358134_6050322865121656832_n

 

5.AKTIVITA

Veselé pesničky o vode, loďkách, rybkách a dúhe. Príjemnú zábavu želáme. 

6. AKTIVITA

Minulý týždeň sme deti, čistili prírodu , aby sme ju mali čistú a zdravú . Aby sme si prírodu chránili, tak je potrebné, aby sme aj doma odpad vytriedili a dali ho do nádob , ktoré sú na to určené. Robíme to aj v materskej škole. Pamätáte sa, ktorá farba nádoby na aký odpad slúži? Pozrite si krátke filmy o tom, ako je potrebné prírodu chrániť aj triedením  odpadu. Aby všetok odpad neskončil na skládke, lebo potom by bola naša Zem o chvíľu jedno veľké smetisko, na ktorom by sa žiť nedalo. Triedený odpad ide znovu do výroby na spracovanie a vyrobia z neho znova nové výrobky. Zo skla nové sklo, z plastov nový plast a z papiera nový papier. 
Skúste celý týždeň triediť odpad doma- môžte si označiť (krabičky, vrecká…) farebne tak, ako sú označené smetné nádoby a keď ich budete mať plné, tak ich pôjdete vysypať tam, kde patria.  

kontajnery...evita
Prispela: evita

 


 

Pridaj komentár


© 2011 Všetky práva vyhradené

Príspevky na stránkach sú zo zbierok admninistrátorky a prispievateliek. Sú určené k práci s deťmi. Publikovanie, zverejňovnie príspevkov na verejných sieťach a používanie príspevkov v oficiálnom styku je podmienené súhlasom autorky príspevku alebo komentára. Administrátorka nezodpovedá za obsah príspevkov a komentárov, ktoré na stránke publikujú prispievateľky. Ak sa v obsahu nájde obrázok, text alebo fotografia na ktorú máte autorské práva, upozornite administrátorku a tento obsah bude zmazaný. Ďakujem.